Actor urbani

Interacționează pe orice temă care ne preocupă în oraș, pentru fiecare proces de transformare, la diversele etape prin care trece o inițiativă de la idee la realizarea ei concretă.

Locuitori

Oamenii orașului sunt cei care fac orașul să trăiască. Fiecare individ contribuie prin energia proprie la fluxurile orașului. Interesul colectiv în spațiul urban reprezintă suprapuneri de energii și interese individuale și adeziune la valori comune.

ONG-uri

Asociațiile și fundațiile formează cel de-al treilea sector al societății. Valorile și obiectivele pe care le promovează pot fi: protecția patrimoniului, protecția mediului, sprijin pentru categorii sociale defavorizate, promovarea culturii, etc.

Profesioniști

Propunerile de transformare a orașului ar trebui să se bazeze pe analize și cunoștințe specifice pe care profesioniști din diverse domenii le pot pune împreună: arhitecții, urbaniștii,peisagiștii și inginerii fac proiecții despre cum poate arăta un spațiu după intervenții de amenajare.

Instituții publice

Transformările orașului trebuie să fie benefice pentru cât mai mulți oameni, deci să urmărească interesul public.

Prin inițierea unor proiecte care vor folosi resurse publice, dar și prin avizări și respectiv prin aprobări, instituțiile publice trebuie să asigure filtre de protecție a interesului public.

Antreprenori

O categorie aparte de locuitori sunt aceia care vor să folosească terenurile și clădirile lor pentru a genera beneficii materiale – ajutați de dezvoltatori imobiliari sau jucând chiar ei acest rol, cu fonduri proprii sau obținute de la instituții de creditare.

Instrumente de planificare și proiectare urbană

Actori care au un rol clar precizat în proceduri de planificare și proiectare urbană, cu instrumente de planificare și proiectare urbană