DE CE CARTIER?

 

În București, avem o abundență de clădiri cu destinație culturală în zona centrală, dar aceste funcțiuni lipsesc în zonele de blocuri construite în perioada anilor 60-80, unde sunt locuințele pentru aproximativ 75% din bucureșteni. Dezafectarea cinematografelor și abandonul clădirilor sau transformarea lor în spații comerciale sau baruri au condus la pierderea unuia dintre puținele locuri de expresie culturală din aceste comunități de vecinătate. Aceste cartiere sunt adesea extrem de dense ca număr de locuitori care împart spațiul public și funcțiunile publice.

Dialogul inițiat prin proiectul „Cultura cartierelor bucureștene”, finanțat de Centrul de proiecte culturale al municipiului București – ArCUB în cadrul programului cultural „Ești București 2015” se dorește a fi unul între toți actorii urbani relevanți – locuitori, autorități publice, urbaniști, arhitecți și mediul privat. Dezvoltarea unor centre culturale, care să permită creșterea coeziunii comunității de vecinătate, precum și dezvoltarea sentimentului de apartenență la un cartier, este un interes comun al tuturor acestor actori.

Astfel de centre culturale s-ar putea dezvolta în spații construite neutilizate, aflate în cartierele de locuințe colective, care ar putea fi adaptate la astfel de funcțiuni.

CE ESTE UN CENTRU CULTURAL?

 

Un centru cultural este un spațiu care găzduiește activități culturale și promovează cultura în diverse forme.

Fie că discutăm despre un loc în care pot avea loc întâlniri culturale, repetiții de dans sau de muzică, un loc de socializare sau un loc de spectacol, un spațiu educațional destinat oricărei arte, orice pretext cultural de întâlnire este unul care poate aduce beneficii majore la nivelul micro comunităților.

Pe lângă componenta culturală, un astfel de centru poate fi o alternativă de dorit la variantele deja existente în cartiere, de petrecere a timpului liber.

UNDE ÎN CARTIER?

 

În cadrul proiectului, s-au identificat tipuri de spații neutilizate din cartierele de blocuri, care au potențial de a fi adaptate unor funcțiuni culturale, dar și ipoteze privind școala ca nucleu al comunității sau filialele Bibliotecii Metropolitane, precum și alte clădiri existente care ar putea primi și funcțiuni legate de cultură.

 

Tipuri de spații nefolosite, identificate:

1. Complexe comerciale de cartier (ex: Rucăr, Diham, Favorit, Delfinul)

2. Cinematografe de cartier (Gloria, Giulești, Grivița)

3. Foste sedii de poștă (ex: Poșta Vitan)

4. Spații neutilizate la parterul comercial al blocurilor

5. Centrale termice care nu mai deservesc această funcțiune

6. Foste piețe agro-alimentare (ex: Piața 13 seprembrie)

7. Spații / clădiri industriale

 

GALERIE FOTO PROIECT

RAPORT DE CERCETARE

[vc_btn title=”Descarcă raport” style=”3d” shape=”square” color=”violet” align=”center” i_type=”linecons” i_icon_linecons=”vc_li vc_li-news” link=”url:https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Ffile%2Fd%2F0ByoCIYzxcUYlbTYzd0hlWUJzQlk%2Fview%3Fusp%3Dsharing||” button_block=”true” add_icon=”true”]