Obiectivele proiectului Urban Education Live urmăresc apropierea mediului academic de comunitățile de vecinătate, prin inițierea unor acțiuni pilot de colaborare între cercetători, cadre didactice și studenți din diverse centre universitare și grupuri de locuitori care au rolul de a identifica și coagula interesele individuale ale locuitorilor în definirea interesului public la scara unui cartier.

CeRe:  Publică s-a înființat în 2006 din convingerea că deciziile publice trebuie luate participativ și de atunci stă alături de cetățeni atunci când au nevoie de îndrumare pentru a determina autoritățile să rezolve diverse probleme cu care se confruntă comunitățile – lipsa locurilor de joacă pentru copii, lipsa spațiilor verzi sau defrișările abuzive, lipsa de consultare a cetățenilor de către administrație în proiecte importante pentru oraș etc.

Obiectivele proiectului Împreună pentru zona Hala Traian sunt centrate pe ideea de planificare participativă, identificarea problemelor cartierului, așa cum sunt ele percepute de locuitori, urmată apoi de găsirea unor posibile soluții/ proiecte care să răspundă acestora, concomitent cu implementarea unui proces educațional continuu, cu echipe multidisciplinare de studenți și cercetători implicați în toate fazele proiectului.

Proiectul continuă demersul început în zona Bucureștii Noi, în primul teren UEL, acolo unde am sprijinit Grupul de Inițiativă Civică Bucureștii Noi să formuleze un plan comunitar pentru dezvoltarea zonei lor urbane.

Acest al doilea teren de lucru a fost ales ținând seama de mai multe criterii iar procesul de apropiere dintre cunoașterea academică și comunitate a început prin implicarea studenților de la SNSPA.

Astfel proiectul a debutat în vara lui 2018, când un grup de studenți ai Masterului de Antropologie au făcut o primă cercetare în zona Calea Călărașilor – Hala Traian și au captat o primă serie de probleme ale zonei prin interviuri și observație dar și interesul unor locuitori de a se implica mai mult în rezolvarea lor.

A doua fază a proiectului s-a desfășurat în iarna lui 2019, când sub coordonarea CERE s-a desfășurat o cercetare mai extinsă a zonei în care au fost implicați și foști studenți și care a reunit peste 100 de interviuri. Cele patru temele identificate sunt legate de reabilitarea fațadelor în zone istorice, trafic și mobilitate, spațiul verde și îngrijirea spațiului public – salubrizare, siguranță, amenajări.

Proiectul continuă cu o serie de întâlniri pentru fiecare temă în parte, desfășurate în luna martie și organizate de CERE și Urboteca, în care actorii implicați, specialiști și reprezentanți ai administrației publice precum și studenții selectați în programul de Fellowship Urboteca se vor întâlni cu cetățenii și vor identifica posibile soluții pentru problemele ridicate.

Acest proces va continua cu Hackathonul Urboteca pentru Zona Traian care va avea loc în data de 11 aprilie și în care specialiști, studenți și locuitori vor lucra împreună în echipe multidisciplinare pentru a detalia aceste soluții și proiecte. Propunerile acestea vor fi apoi făcute cunoscute tuturor actorilor implicați în rezolvarea problemelor până la mijlocul lunii mai 2020, înainte de alegerile locale pentru a putea fi accesibile tuturor celor ce doresc să se implice.

Procesul de selecție al participanților la Hackathon este deschis studenților și absolvenților de master din domeniile arhitectură, urbanism, peisagistică, geografie, sociologie, antropologie, inginerie, drept, economie și  implică trei pași:

  1. trimiterea unui CV însoţit de o scrisoare de intenţie din care să reiasă și perspectiva proprie asupra lucrului în echipe interdisciplinare pe adresa de e-mail salut@urboteca.ro până pe 29 februarie,

  2. susținerea interviurilor cu cei selectați pe 7 martie și

  3. anunţarea participanţii selecţionaţi prin email pe 9 martie.