Lorem ipsum
Lorem ipsum
Studii de licență Comunicare Audiovizuală | UNATC, București
Competențe: Gestionarea informațiilor și jurnalism comunitar, expertiză în urbanism și cartografie, editare video și audio, compoziție muzicală, redactare și cunoștințe despre teatru independent.
De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?
Cred foarte tare că lipsește mult și, în același timp, este necesară în prezent o coagulare în jurul unui fenomen sau spațiu. Mă interesează să cunosc nevoile orașului și cum acestea diferă în funcție de zonă, pentru a înțelege unde și dacă se intersectează ceea ce iubesc eu la oraș cu interesele comunității. Îmi place să înțeleg rutina unui oraș; acest lucru mă ajută să mă ancorez în prezent. Îmi place să fac acest lucru în relație cu trecutul unui loc. De obicei, îmi raportez ideile la un loc sau spațiu care mă interesează sau îmi stârnește ceva. Am scris un text despre un viitor cutremur și mă interesează foarte tare organizarea urbană, raportând-o constant la acest aspect.
Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?
În primul rând, este esențială existența comunicării. Fiecare zonă ar trebui să aibă un rol bine definit pentru comunitate. De asemenea, este important să existe spații verzi sau locuri ferite de mașini, astfel încât copiii să aibă un loc unde să se poată juca împreună. Spațiul de joacă aproape de casă mi se pare o lipsă pe care o observ foarte des. Școala și resursele educaționale ar trebui să fie la același nivel de calitate ca în zonele considerate „bune”. Mi se pare o problemă coagularea în jurul instituțiilor de prestigiu, în loc să se adapteze fiecare instituție la spațiul în care există deja. De asemenea, ar trebui să existe un spațiu emblematic, un punct de referință, în ideea în care cred că este importantă identificarea comunității cu un loc.
Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?
Aș dori să dobândesc abilități în cartografierea unei zone, să înțeleg rolul pe care l-aș putea asuma în cercetarea relației dintre spațiu și comunitate, și să aprofundez cum un spațiu poate îndeplini diverse roluri și cum aș putea contribui eu la împlinirea acestora.
Master Degree – Art of Game Design | UNATC, București
Competențe: Space Sketching, Cultural Anthropology research, Design research, Design documentation
De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?
Ca student în programul de master Art of Game Design de la UNATC, consider că am un interes în a vedea în ce direcție mă îndrept prin experimentarea în acest mediu interdisciplinar. Simt astfel că aș deveni mai activ și mai proficient din punct de vedere profesional. Nu în ultimul rând, ca bucureștean, mi-ar plăcea să ofer orice fel de sprijin pentru peisajul urban din București.
Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?
Simt că un ecosistem urban ar putea inflori prin încurajarea interacțiunilor frecvente între membrii comunității respective prin evenimente, adunări și spații comune care să stimuleze aceste practici. Resursele necesare ar fi, în general, cele ce pot fi alocate în folosul comunității, în special, cele ce pot fi partajate prin diverse metode sau sisteme. În același timp, promovarea și menținerea anumitor tipuri de resurse ar putea fi de asemenea un aspect important de luat în considerare. Pentru integritatea unei comunități ar fi ideal, din punct de vedere social și etic, să se creeze o rețea socială prin facilitarea conexiunilor între rezidenți prin asociații de cartier, forumuri online și grupuri de social media.
De asemenea, ar trebui luate în considerare iterația și îmbunătățirea progresivă a acestor concepte pentru a combate degradarea calitativă. Rolurile și responsabilitățile ar trebui definite clar în cadrul comunității pentru a asigura o funcționare eficientă și să promoveze un sistem de ghidare pentru asumarea rolurilor de către voluntari care se aliniază cu propriile abilități și interese. Atmosfera unei comunități ar trebui să fie una cu atribute de susținere și primire în care rezidenții să simtă un sentiment de apartenență și conexiune. Tipuri de promovare care să încorporeze empatia, bunătatea și înțelegerea ar trebui să fie cercetate și dezvoltate mai departe pentru a stimula relații și sentimente pozitive.
Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?
Proficiența în disciplinele relevante în spațiul urbanistic, arhitectural, iterația designului, cercetarea de teren, procesele de antropologie de nivel înalt și arta.
Master în Antropologie / Social media și Marketing | SNSPA, București
Competențe: Înțelegerea societăților și culturilor, colectarea și interpretarea informațiilor, empatie și comunicare eficientă, exprimare clară și persuasiune, gestionarea proiectelor.
De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?
După ce am terminat masterul în Antropologie la SNSPA, am învățat să analizez și să înțeleg complexitatea comunităților. În plus, cei șase ani petrecuți lucrând cu comunități vulnerabile la Centrul Filia m-au ajutat să câștig o experiență valoroasă și să văd cum se pot rezolva problemele sociale în mod practic. Această fundație solidă m-a încurajat să caut continuu spații comunitare care nu numai că facilitează dialogul și schimbul de idei, dar oferă și oportunități recreative. În comunitățile vulnerabile în care am mers pe teren, în lipsa unor spații fizice, improvizam centre comunitare în locuințele femeilor care voiau să se implice. Prin urmare, acest program de fellowship reprezintă o oportunitate extraordinară pentru mine de a combina cunoștințele academice cu pasiunea pentru activism, permițându-mi să contribui într-un mod semnificativ la dezvoltarea și îmbunătățirea comunităților.
Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?
Pentru mine, o viață bună într-o comunitate înseamnă, în primul rând, să existe o rețea solidă de sprijin și interacțiune între membrii săi, unde fiecare persoană se simte valorizată și parte integrantă a întregului. O comunitate sănătoasă ar trebui să ofere acces egal la resurse esențiale, precum educația, îngrijirea sănătății și spațiile verzi, facilitând astfel un stil de viață echilibrat și sănătos. Interacțiunile dintre membrii comunității ar trebui să fie bazate pe respect, empatie și deschidere spre dialog, promovând astfel diversitatea și incluziunea. Resursele și serviciile comunitare trebuie să fie accesibile și adaptate nevoilor diverse ale locuitorilor, promovând sustenabilitatea și inovația socială. În acest sens, spațiile comunitare deschise, cum ar fi centrele culturale, joacă un rol esențial în încurajarea interacțiunilor sociale și în oferirea de oportunități pentru recreere și învățare.
Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?
Mi-ar plăcea să îmi perfecționez modul de a comunica strategii care să angajeze diverse grupuri de oameni și să învăț cum să dezvolt programe comunitare care răspund la nevoile reale ale oamenilor. În plus, sunt dornică să explorez noi idei despre sustenabilitate și inovație socială, pentru a aduce soluții durabile în fața provocărilor sociale și de mediu. Sunt convinsă că, prin îmbunătățirea acestor competențe, voi putea avea un impact mai mare în munca mea cu comunitățile. De asemenea, mai multe noțiuni de urbanism mi-ar fi de mare ajutor.
Doctor în Antropologie și Sociologie, Universitatea SOAS | Marea Britanie
Competențe: Cunoștințe de antropologie socială, metode etnografice, management de proiect, producerea de materiale antropologice.
De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?
Consider strategia interdisciplinară de proiect care integrează cercetători din diverse discipline și la diferite niveluri, totodată cu instituții și asociații active în zonele cercetate, extrem de valoroasă, sustenabilă și eficientă în a dezvolta și cerceta reziliența și posibilitățile comunitare. În același timp, sunt o cercetătoare întoarsă în România după 13 ani și aceasta ar fi o oportunitate extraordinară de a descoperi și de a contribui la echipa de cercetare prin metode etnografice.
Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?
O viață bună în comunitate presupune un proces constant de dialog și dezvoltarea unei infrastructuri, atât construite, cât și sociale, care să susțină practici sustenabile într-un mod facil. În același timp, presupune acte sau acțiuni de reflecție asupra multiplelor comunități care există simultan într-un spațiu și care funcționează într-un mod dinamic, schimbându-se în funcție de context sau scop. Și, esențial, presupune dezvoltarea de modalități care permit negocierea conflictelor și diferențelor în modurile oamenilor de a trăi, într-o manieră de respect și acceptare a diferențelor.
Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?
Vreau să dobândesc abilități în elaborarea unui PUZ în România, să învăț să facilitez dialogul cu actori instituționali și independenți și să acumulez cunoștințe de advocacy și organizare comunitară.
Studii doctorale | U.A.U.I.M., București
Competențe: Cunoștințe de arhitectură, urbanism, planificare participativă, abilitatea de a lucra cu oamenii, de ascultare empatică, de leadership (în cazul unor grupuri restrânse), atitudine deschisă și spontană
De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?
Sunt interesată să contribui la aplicarea unui proces participativ într-un context real, fiind atrasă de subiectele sesiunilor, de abordarea interdisciplinară și de ocazia de a învăța. Programul completează cunoștințele pe care le-am dobândit cu ocazia studiului doctoral.
Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?
Viața bună într-o comunitate se observă în primul rând prin sentimentul de siguranță și apartenență. Oamenii își apropriază spațiul din jur, simt că spațiul public le aparține în comun și participă activ la modelarea acestuia, precum și la îngrijirea bunurilor comune (de exemplu, curățând zăpada din fața blocului sau îngrijind o grădină comunitară). Comunitatea oferă sprijin individual în caz de nevoie (cum ar fi preluarea unui colet în absența destinatarului). Consumul de bunuri și servicii de necesitate zilnică se realizează local, în interiorul cartierului, fie că este vorba de a merge la magazin, frizer sau școală.
Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?
Îmi doresc să dobândesc competența de a planifica și ghida un proiect participativ, capacitatea de a lucra eficient cu oamenii prin interacțiuni constructive cu beneficiarii și colegii din diverse domenii, precum și cunoștințe solide de cercetare în antropologie și sociologie.
Arhitect
Competențe: Comunicare și relaționare, abilități de scriere, organizare, cercetare, cunoștințe de arhitectură, cunoaștere generală în artă, teatru, dans contemporan și cultură urbană.
De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?
Pentru că aduce laolaltă oameni mișto și resurse valoroase. Pentru că se vede cu ochiul liber că este o oportunitate de creștere. Pentru că vreau să înțeleg din interior cum funcționează și cum se dezvoltă diverse mecanisme de colaborare, procese comunitare și participative. Pentru că mă interesează cercetarea la intersecția dintre mediu construit și oameni – antropologia spațiului și arhitectura ca viață materializată. Pentru că vreau să petrec mai mult timp pe teren, în diverse contexte, și să înțeleg mai bine Bucureștiul, locurile și actorii lui.
Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?
O viață bună într-o comunitate înseamnă, pentru mine, existența unor valori cât de cât comune, cooperare, colaborare și un sentiment de echipă, de apartenență la ceva mai mare. Implică un proces clar de luare a deciziilor, grijă pentru bunul comun și îngrijirea spațiului public, o relație sănătoasă cu natura și procese de învățare reciprocă.
Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?
Conceptele legate de reziliența comunitară și coeziune comunitară, tranziție ecologică, diagnostic participativ, interes public în relație cu politicile publice (alocarea resurselor publice) – nu cred că pot să spun mai bine de atât.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt utlabore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamcolaboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt utlabore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamcolaboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt utlabore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamcolaboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt utlabore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamcolaboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Acest proiect este susținut prin grantul acordat de Minsterul Cercetării, Inovării și Digitalizării, CNCS/CCCDI – UEFISCDI, număr proiect PN3-P3-1149/31.12.2021.