urboteca_metode_cartare_foto_timelapse-17

Fotografie timelapse

Acest tip de documentare fotografică permite explorarea a numeroase situații mărunte și comune ce au loc în spațiul public. De asemenea, metoda permite și analiza per ansamblu a comportamentului pietonilor într-un spațiu.

PAS CU PAS…

  1. Amplasează o cameră pentru a surprinde o imagine de ansamblu a spațiului ce va fi analizat. De regulă, pe terasa sau la fereastra unei locuințe adiacente, la un etaj ce permite un unghi bun de vizibilitate;
  2. Stabilirea intervalului de fotografiere depinde de subiectul observației. Pentru a analiza micro-situații este nevoie de un interval redus, de aprox 10 secunde între fiecare cadru. Pentru observarea unui spațiu pe tot parcursul zilei, în ansamblu acesta va trebui mărit la cel puțin 10 minute;
  3. Derularea experimentului pe un interval de timp prestabilit;
  4. Analiza filmării pentru observarea de tiparuri dar și a situațiilor ieșite din comun și compararea acestora cu rezultatele obținute prin observația directă.

CÂND?

Atunci când ai nevoie de o observație detaliată a modului de utilizare a unui spațiu.

DE CE?

De multe ori, metodele de cercetare simplifică informația în momentul transpunerii acesteia prin numărători, trasări sau fotografii singulare. Fotografia timelapse permite un echilibru mai bun între prezentarea unei imagini de ansamblu și păstrarea detaliilor.

NOTĂ

Observația directă este o acțiune prealabilă necesară pentru a putea realiza o analiză calificată a materialului fotografic timelapse obținut.

OUTPUT

O filmare ce poate fi analizată împreună cu întreaga echipă.

PAȘII URMĂTORI

Trasare unor concluzii și explorarea acestora prin alte experimente de analiză.

REFERINȚE

Whyte, W. H. (1980). The social life of small urban spaces.

UNELTE

Cameră ce permite realizarea de timelaps-uri (Go Pro sau telefon mobil cu software specializate)