urboteca_metode_cartare_numaratori-27

Numărători

Sunt tehnici de bază pentru analiza și înțelegerea spațiului public. Orice poate fi numărat, fie pentru a compara o situație inițială cu cea premergătoare unei intervenții, pentru a compara spații diferite sau momente diferite ale zilei.

PAS CU PAS…

  1. Definește ce vei dori să numeri. (ex. oameni, raportul dintre persoanele de sex diferit, câte persoane vorbesc între ele, câte zâmbesc, câte merg singure sau în grup, câte fac sport, câte vorbesc la telefon, câte vitrine au gratii);
  2. Definește zona care va fi analizată;
  3. Definește în funcție de scopul numărătorii intervalele de timp în care acest studiu va fi efectuat (la diferite ore din zi, în diferite zile ale săptămânii);
  4. Efectuează numărătorile fie cu ajutorului unui contor manual sau pur și simplu prin notarea pe hârtie;
  5. Introduce informațiile într-un tabel și repetă analiza într-un alt interval orar sau zi a săptămânii.

CÂND?

Atunci când ai nevoie de informații cantitative care pot fi folosite pentru a valida anumite proiecte sau în luarea deciziilor privind o anumită intervenție.

DE CE?

Pentru a putea evalua traficul într-o anumită zonă sau pentru a compara situații sau spații diferite înainte și după implementarea unor intervenții test.

NOTĂ

O numărătoare de 10 minute la fiecare oră furnizează o imagine destul de precisă a ritmului cotidian. Este crucial ca numărătoarea să fie efectuată timp de exact 10 minute pentru că avem de-a face cu un eșantion aleatoriu care trebuie repetat mai târziu pentru a obține cifre comparabile.

OUTPUT

Un tabel cu informații despre modul în care o activitate se desfășoară în spațiul public în anumite intervale de timp sau de zile.

PAȘII URMĂTORI

Repetă numărătoarea după efectuarea unei intervenții în spațiu pentru a putea compara rezultatele.

REFERINȚE

Gehl, J., & Svarre, B. (2013). How to study public life. Island Press.

UNELTE

Contor manual, cronometru.