urboteca_metode_cartare-41

Photo elicitation

O metodă eficientă de a începe o conversație și de a înțelege cum se raportează o anumită persoană la situațiile descrise într-un set de fotografii.

PAS CU PAS…

  1. Structurează subiectul interviului și identifică o serie de fotografii și/sau cuvinte care descriu momentele cheie de pe parcursul interviului. Este important să creezi un amestec bun de idei și situații foarte clare cu altele mai abstracte pentru a obține răspunsuri mai bogate;
  2. Stabilește întâlnirile cu persoanele vizate de studiu. Începe cu o scurtă descriere asupra procesului și oferă-le setul de fotografii cu rugămintea de a începe să le parcurgeți și descrieți împreună, în ordinea preferințelor persoanei intervievate;
  3. Notează atât descrierea fotografiilor cât și alte aspecte ce țin de ordinea aleasă pentru parcurgere, dificultățile de a le descrie sau nuanțele observate în modul de exprimare ale persoanei intervievate;
  4. Colectează aceste informații de la mai multe persoane și sortează datele pe fotografii și pe temele comune observate în decursul cercetării.

CÂND?

Atunci când dorești să înțelegi cum se raportează o persoană la anumite situații sau la contexte care nu pot fi experimentate direct.

DE CE?

Pentru a înțelege nuanțele de exprimare și de percepție cu privire la anumite teme. Această metodă poate facilita o conversație mult mai fluidă.

NOTĂ

Imaginile pot conține și cuvinte pentru a ghida descrierea lor, dacă acest lucru este util demersului. Prin această metodă putem înțelege mai bine modul în care o persoană raportează conținutul unei imagini la un anumit cuvânt cheie.

OUTPUT

Un set de observații pentru fiecare dintre fotografiile selectate.

PAȘII URMĂTORI

Corelarea acestor observații cu alte tipuri de analiză.

REFERINȚE

Harper, D. (2002). Talking about pictures: A case for photo elicitation. Visual studies, 17(1), 13-26.

Shaw, D. (2013). A New Look at an Old Research Method: Photo‐Elicitation. TESOL Journal, 4(4), 785-799.

UNELTE