Guvernarea orașului este manifestarea autorității publice în toate domeniile de politici publice urbane. Guvernarea cuprinde mecanisme complexe, procese și instituții prin care sunt articulate interese, sunt negociate măsuri, sunt exersate drepturi și obligații impuse de cadrul legislativ. În ultimii 50 de ani, se fac eforturi in administrația publică pentru a găsi modalități de a implica cât mai mult atât sectorul de afaceri cât și societatea civilă în procesele de guvernare urbană, care sunt, procese de negociere din cauza faptului că transformările orașului sunt rezultatul acțiunilor celor trei categorii de actori urbani: administrația publică, dezvoltatorii imobiliari și alți agenți economici, reprezentanții societății civile.
Fiecare din cele trei categorii de actori urbani are, într-o măsură mai mică sau mai mare, posibilitatea de a lucra împreună cu profesioniști în planificare și proiectare urbană. Aceștia pot sfătui și pot reprezenta în spațiu interesele clientul lor, fie acesta din sectorul public sau privat, dar nu reușesc întotdeauna să își asume și un tip de asistență care ține de comunicarea cu celelalte categorii: fie că lucrează pentru autorități publice sau dezvoltatori imobiliari, arhitecții, urbaniștii, peisagiștii și inginerii nu prea agreează dezbaterile publice. Nu sunt cunoscute exemple de grupuri de inițiativă civică ce au angajat echipe de planificare și proiectare urbană pentru un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru cartierul lor. Echipa URBOTECA dorește să vină în sprijinul profesionștilor și al clienților acestora, pentru documente și documentații de urbanism care să fie suport al unei comunicări mai bune între actorii urbani.
În cadrul echipei, am combinat în ultimii 2 ani, resurse și competențe din mai multe domenii. Proiectul URBOTECA a început ca o ambiție de a aduce în spațiul public, și în România, rezultate din mediul academic pe teme legate de buna guvernanță urbană, democrație participativă în planificare și proiectare urbană. Apoi, a apărut dorința de a deschide o cale de manifestare profesională pentru absolvenți de arhitectură, urbanism, peisagistică, dar și pentru sociologi, antropologi, specialiști în comunicare, care să lucreze împreună pentru a sprijini negocieri de calitate între actorii urbani.
Deși este un domeniu relativ recent, există literatură dedicată planificării și proiectării participative, cuprinzând rezultate ale unor cercetări fundamentale, dar mai ales ale unor eforturi de cercetare aplicată. Pentru URBOTECA, a fost de mare interes analiza unor exemple de metode și instrumente de încurajare a implicării, dar și metode de pedagogie urbană: sensibilizarea și educarea publicului în ce privește politicile urbane, documentațiile de urbanism, indicatorii urbanistici, etc.
Interesele actorilor urbani aflate în strânsă legătură cu spațiul pot fi adesea divergente. Dacă nu există facilitare pentru a face posibil dialogul în amontele unui proiect, devine necesară medierea pentru a tempera tensiuni care cresc pe măsură ce deciziile sunt pe cale de a fi implementate. Dacă faza de inițiere a unui proiect beneficiază de un context de discuții (facilitate) premergătoare oricărei decizii, actorii urbani au posibilitatea de a vedea mai ușor obiective comune, valori comune care se vor reflecta ulterior în propuneri de folosire a spațiului.
Învățarea, implicarea, proiecția unor interese comune ca propuneri pentru viitorul orașului, toat acestea au nevoie de exprimări grafice și de situații atractive de comunicare. În mediul online sau offline (Atelierul Mobil Interactiv), expozoare și postere, mobilier urban, machete, recuzită pentru jocuri de rol, machete și axonometrii simpatice în culori atractive, simboluri grafice expresive, iată o colecție de elemente în care designul joacă un rol foarte important
Toate etapele descrise mai sus reprezintă un proces recurent și necesar dezvoltării unei relații de lungă durată între toate părțile implicate. Cercetarea definește contextul de lucru specific procesului de negociere urmând ca facilitarea, prin etapele sale de educare, informare și consultare să ofere participanților pachetul de cunoștințe necesar implicării active în planificarea urbană.