GUVERNARE URBANĂ

Guvernarea orașului este manifestarea autorității publice în toate domeniile de politici publice urbane. Guvernarea cuprinde mecanisme complexe, procese și instituții prin care sunt articulate interese, sunt negociate măsuri, sunt exersate drepturi și obligații impuse de cadrul legislativ. În ultimii 50 de ani, se fac eforturi in administrația publică pentru a găsi modalități de a implica cât mai mult atât sectorul de afaceri cât și societatea civilă în procesele de guvernare urbană, care sunt, procese de negociere din cauza faptului că transformările orașului sunt rezultatul acțiunilor celor trei categorii de actori urbani: administrația publică, dezvoltatorii imobiliari și alți agenți economici, reprezentanții societății civile.

urboteca_servicii_guvernare

URBOTECA FACILITEAZĂ

COMUNICAREA ÎNTRE ACTORII URBANI

Fiecare din cele trei categorii de actori urbani are, într-o măsură mai mică sau mai mare, posibilitatea de a lucra împreună cu profesioniști în planificare și proiectare urbană. Aceștia pot sfătui și pot reprezenta în spațiu interesele clientul lor, fie acesta din sectorul public sau privat, dar nu reușesc întotdeauna să își asume și un tip de asistență care ține de comunicarea cu celelalte categorii: fie că lucrează pentru autorități publice sau dezvoltatori imobiliari, arhitecții, urbaniștii, peisagiștii și inginerii nu prea agreează dezbaterile publice. Nu sunt cunoscute exemple de grupuri de inițiativă civică ce au angajat echipe de planificare și proiectare urbană pentru un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru cartierul lor. Echipa URBOTECA dorește să vină în sprijinul profesionștilor și al clienților acestora, pentru documente și documentații de urbanism care să fie suport al unei comunicări mai bune între actorii urbani.

METODOLOGIA URBOTECA

În cadrul echipei, am combinat în ultimii 2 ani, resurse și competențe din mai multe domenii. Proiectul URBOTECA a început ca o ambiție de a aduce în spațiul public, și în România, rezultate din mediul academic pe teme legate de buna guvernanță urbană, democrație participativă în planificare și proiectare urbană. Apoi, a apărut dorința de a deschide o cale de manifestare profesională pentru absolvenți de arhitectură, urbanism, peisagistică, dar și pentru sociologi, antropologi, specialiști în comunicare, care să lucreze împreună pentru a sprijini negocieri de calitate între actorii urbani.

CERCETARE

Deși este un domeniu relativ recent, există literatură dedicată planificării și proiectării participative, cuprinzând rezultate ale unor cercetări fundamentale, dar mai ales ale unor eforturi de cercetare aplicată. Pentru URBOTECA, a fost de mare interes analiza unor exemple de metode și instrumente de încurajare a implicării, dar și metode de pedagogie urbană: sensibilizarea și educarea publicului în ce privește politicile urbane, documentațiile de urbanism, indicatorii urbanistici, etc.

FACILITARE

Interesele actorilor urbani aflate în strânsă legătură cu spațiul pot fi adesea divergente. Dacă nu există facilitare pentru a face posibil dialogul în amontele unui proiect, devine necesară medierea pentru a tempera tensiuni care cresc pe măsură ce deciziile sunt pe cale de a fi implementate. Dacă faza de inițiere a unui proiect beneficiază de un context de discuții (facilitate) premergătoare oricărei decizii, actorii urbani au posibilitatea de a vedea mai ușor obiective comune, valori comune care se vor reflecta ulterior în propuneri de folosire a spațiului.

urboteca_servicii_design

DESIGN

Învățarea, implicarea, proiecția unor interese comune ca propuneri pentru viitorul orașului, toat acestea au nevoie de exprimări grafice și de situații atractive de comunicare. În mediul online sau offline (Atelierul Mobil Interactiv), expozoare și postere, mobilier urban, machete, recuzită pentru jocuri de rol, machete și axonometrii simpatice în culori atractive, simboluri grafice expresive, iată o colecție de elemente în care designul joacă un rol foarte important

urboteca_servicii_comunicare_planificare_urbanaa

COMUNICAREA ÎN PLANIFICAREA URBANĂ

ESTE UN PROCES REITERANT

Toate etapele descrise mai sus reprezintă un proces recurent și necesar dezvoltării unei relații de lungă durată între toate părțile implicate. Cercetarea definește contextul de lucru specific procesului de negociere urmând ca facilitarea, prin etapele sale de educare, informare și consultare să ofere participanților pachetul de cunoștințe necesar implicării active în planificarea urbană.

ECHIPA NOASTRĂ

urboteca_alexandru_barbu

Alexandru Barbu

Urbanist
Gruia Badescu foto BW

Gruia Bădescu

Urbanist
urboteca_daniela-calciu

Daniela Calciu

Fundrasing
Andra Dumitru foto BW

Andra Dumitru

Fundrasing
servicii_echipa_veramarin

Vera Marin

Manager Proiect
ruxandra_mocanu

Ruxandra Mocanu

Manager Proiect
servicii_echipa_monicamarin

Monica Muresanu

Coordonator voluntari
servicii_echipa_oanapaval

Oana Pavăl

Comunicare si PR
urboteca_irina-rotaru

Irina Rotaru

Cercetare Urbanism Participativ
Alexandra Stef foto BW

Alexandra Ștef

Cercetare Urbanism Participativ
servicii_echipa_irinazamfirescu

Irina Zamfirescu

Comunicare si PR

COLABORĂRI ANTERIOARE

urboteca_guvernare

SCHIMBĂM ORAȘUL IMPREUNĂ

Dacă ești interesat de serviciile noastre și consideri consultarea ca pe o unealtă necesară în dezvoltarea de proiecte urbane de calitate, nu ezita să ne contactezi pentru a dezvolta împreună soluții inovatoare de implicare a populației.