Într-un oraș în continuă schimbare, în care proiectele de dezvoltare sunt tot mai numeroase și devin din ce în ce mai complexe, implicarea cât mai intensă a rezidenților, instituțiilor și organizațiilor private în procesul de luare a deciziei este un deziderat pentru toate părțile interesate. Mai mult, reușita oricărui proiect stă în special în impactul pe care acesta îl are în comunitate, iar acest lucru nu poate fi atins decât printr-un parteneriat sănătos și o comunicare eficientă, abordând mai multe domenii.

Proiectul Urboteca propune o nouă modalitate de dialog cu locuitorii orașului, prin intermediul unui proces interactiv și prietenos, într-un pavilion itinerant care dorește să redobândească spațiului public componenta de negociere și dialog.

PAVILIONUL URBOTECA

Pavilionul mobil Urboteca, o autoutilitară a cărei design este inspirat de restaurantele pe patru roți contemporane, reprezintă interfața fizică a unui nou tip de serviciu public, acela de consultare și participare publică în dezvoltarea urbană. Interiorul acesteia a fost adaptat pentru a permite găzduirea de evenimente cât mai diverse, de la conferințe și dezbateri, la proiecții și expoziții. Obiectivul amenajării este acela de a combina într-un pachet compact și usor de asamblat, un număr cât mai mare de elemente care pot transforma spațiile publice neutilizate în locuri de întâlnire și dialog despre oraș și comunitatea locală.

urboteca_pavilion

ACTIVITĂȚI PAVILION

Pe lângă activități contextualizate – evenimente culturale și dezbateri publice -, pavilionul Urboteca cuprinde un set de instrumente de educare, informare și consultare publică dezvoltate pentru a facilita procese de planificare urbană participativă în contextul local din România. Ele au scopul de a accesibiliza procesele complexe de planificare și de a stârni interesul participanților pentru implicarea activă în luarea deciziilor despre oraș.

urboteca-panouri-info
urboteca_informare

INFORMARE ȘI EDUCAȚIE URBANĂ

Prima etapa în elaborarla oricărui proces de consultare cu privire la viitorul orașului o reprezintă educarea participanților despre planificarea urbană și informarea acestora cu privire la proiectele aflate în desfășurare în cartierele lor. În acest sens echipa Urboteca a dezvoltat o serie de panouri tip infografice ce ilustrează intr-un mod prietenos jargonul planificării urbane și descompun în elemente constitutive desenele tehnice produse de autorități pentru implementarea strategiilor de dezvoltare și planurilor urbanistice zonale.

CHESTIONARE

Chestionarea, cu toate că reprezintă o metodă elementară de implicare a publicului în luarea deciziilor, poate oferi rezultate interesante atunci când este aplicată pe eșantioane reprezentative și adresează corect provocările unor proiecte urbane.

urboteca_chestionare
urboteca_cartare

CARTARE PARTICIPATIVĂ

De multe ori privirea de ansamblu a municipalității, direcționată de planuri și analize spațiale la scară mare nu permite observarea detaliată a proceselor de la scara cartierelor. Cartarea participativă a nevoilor și a problemelor pune accentul pe rolul de expert local al cetățenilor și ajută la dezvoltarea de soluții urbane contextualizate.

JOCURI DE ROL

Jocurile de rol este utilizat într-un context de negociere pentru a ajuta participanții să înțeleaga mai bine poziția celorlalți actori și implicit să poată ajunge mai ușor la stabilirea unui consens în elaborarea unui viziuni de dezvoltare comune.

urboteca_joc-de-rol
urboteca_dezbateri-publice

DEZBATERI ȘI PREZENTĂRI

Pe tot parcursul proiectului Urboteca am realizat o serie de dezbateri publice, cu rolul de a explica impactul unor proiecte de dezvoltare urbană dar și pentru a spori gradul de conștientizare al importanței participării în procesele de planificare urbană în general.

ORAȘUL – UN MANUAL DE UTILIZARE

La baza tuturor acestor activități se află conținutul cărții “Orașul – un manual de utilizare”, dezvoltată de ATU ca instrument interdisciplinar de educație urbană.

Publicația reprezintă un îndemn să privim mediul construit și prin ochii unui arhitect, ai unui geograf, ai unui antropolog, ai unui sociolog, ai unui economist, ai unui jurist, ai unui specialist în științe politice dar și ai unui medic, profesor, artist, etc, cu scopul de a avea o perspectivă mai amplă asupra valorilor ce definesc mediul urban. Manualul a reprezentat deja baza unor exerciții pilot, însă obiectivul pe termen lung al asociației este să integreze acest manual în curicula școlară și astfel să pune bazele unei noi materii care să ne responsabilizeze față de mediul urban.

urboteca-orasul-un-manual-de-utilizare

URBOTECA ÎN SPAȚIUL PUBLIC

În toamna anului 2014 URBOTECA a avut primele ieșiri în spațiul public, în fiecare dintre cele 6 sectoare ale București- ului: Parcul Obor (str. Chiristigiilor), Parcul I.O.R. (intrarea dinspre str. Câmpia Libertății), parcul Tineretului (parcarea din intrarea Șincai), Piața de flori (sector 5) și colțul dinspre str. Pieței al parcului Bezilescu (sector 1). Sesiunile de discuții au avut ca scop testarea instrumentelor de comunicare dezvoltate în cadrul proiectului și informarea cetățenilor despre subiecte legate de planificare și proiectare urbană.

Evenimentele au presupus instalarea pavilionului si a mobilierului urban, expunerea posterelor realizate, discuții cu cetățenii, informarea și aplicarea chestionarelor, dar și sesiuni de jocuri despre etapele și actorii unei transformări în oraș, despre diverse moduri de ocupare a terenurilor, despre legislația privind informarea și consultarea cetățenilor în procesele de elaborare a documentațiilor de urbanism.

Următoarea etapă de ieșiri a avut loc în luna martie 2015, în 3 sectoare, în vecinătatea unor piețe agro-alimentare (Crângași, Obor, Drumul Taberei)

După perioada de consultări au urmat o serie de evenimente la care URBOTECA a luat parte, și a aplicat diverse metode de investigare și de lucuru cu cetățenii, apropo de dezvoltarea urbană și de implicarea în procesele de consultare. Printre acestea, Street Delivery, Noaptea Muzeelor, la MNAC, Romanian Design Week, în cadrul zilelor Arhitext, UrbanFest.

urboteca-in-cartiere-bucuresti