Prima etapa în elaborarla oricărui proces de consultare cu privire la viitorul orașului o reprezintă educarea participanților despre planificarea urbană și informarea acestora cu privire la proiectele aflate în desfășurare în cartierele lor. În acest sens echipa Urboteca a dezvoltat o serie de panouri tip infografice ce ilustrează intr-un mod prietenos jargonul planificării urbane și descompun în elemente constitutive desenele tehnice produse de autorități pentru implementarea strategiilor de dezvoltare și planurilor urbanistice zonale.
Chestionarea, cu toate că reprezintă o metodă elementară de implicare a publicului în luarea deciziilor, poate oferi rezultate interesante atunci când este aplicată pe eșantioane reprezentative și adresează corect provocările unor proiecte urbane.
De multe ori privirea de ansamblu a municipalității, direcționată de planuri și analize spațiale la scară mare nu permite observarea detaliată a proceselor de la scara cartierelor. Cartarea participativă a nevoilor și a problemelor pune accentul pe rolul de expert local al cetățenilor și ajută la dezvoltarea de soluții urbane contextualizate.
Jocurile de rol este utilizat într-un context de negociere pentru a ajuta participanții să înțeleaga mai bine poziția celorlalți actori și implicit să poată ajunge mai ușor la stabilirea unui consens în elaborarea unui viziuni de dezvoltare comune.
Pe tot parcursul proiectului Urboteca am realizat o serie de dezbateri publice, cu rolul de a explica impactul unor proiecte de dezvoltare urbană dar și pentru a spori gradul de conștientizare al importanței participării în procesele de planificare urbană în general.