PENTRU CINE?

Destinat masteranzilor în arhitectură, urbanism, peisagistică, geografie, inginierie, tehnologia informației, arte, antropologie, sociologie, economie, psihologie, drept, jurnalism din București.

Dacă studiezi altă disciplină, dar dorești să dezvolți proiecte care adresează aspecte complexe ale orașului, acest program este și pentru tine.

Dacă nu mai ești student, nu au trecut mai mult de 5 ani de la absolvirea masterului și consideri că acest program oferă ceva ce îți lipsește din trusa de instrumente profesionale de care ai nevoie, vrem să te cunoaștem.

DE CE?

După ani de implicare academică și civică, ne-am dat seamă că o lecție importantă despre cum construim orașe mai bune adesea lipsește din curriculum: colaborarea între profesioniști și locuitori, direct în spațiile în care profesăm și locuim.

Credem că problemele complexe ale unei localități nu mai pot fi rezolvate într-un mod creativ și echitabil fără această colaborare la fața locului. Pentru astel de colaborări și contexte practice de învățare am creat acest program.

CONTEXT

Urboteca a pornit la drum în 2014, prin promovarea și explicarea principiilor urbanismului participativ cu ajutorul unor instrumente de pedagogie urbană destinate locuitorilor.

Continuăm călătoria pentru a răspunde unei nevoi descoperite tot pe teren: dezvoltarea unor abilități practice pentru tineri profesioniști care vor să înteleagă nevoile beneficiarilor lucrând împreună cu ei pe teme urbane concrete.

CE VEI INVĂȚA?

Vei învăța, punând în practică:

  • Metodologia design thinking pentru abordarea unor teme de interes la scara unui cartier.
  • Principiile bunei guvernări în politici urbane și înțelegerea unor noțiuni & teorii care explică nevoia de cooperare în planificare și proiectare urbană.
  • Colaborarea în echipe multidisciplinare și cunoștințe privind managementul de proiect folositoare în orice mediu de lucru (privat, public, asociativ, antreprenorial).
  • Documentarea și analiza unor studii de caz despre cooperare între profesioniști și diverse tipuri de comunități.
  • Design și aplicare de metode de cartare socială și de reprezentare a rezultatelor cartării: colectarea și analiza datelor pe indicatori pentru a studia dinamici la scară de cartier.
  • Design de procese participative și facilitarea acestora într-o comunitate locală.
  • Principiile comunicării accesibile, online și offline, folosind instrumente de pedagogie urbană, storytelling, social media.

CÂȚI, CÂND, UNDE?

7

studenți

14

săptămâni

14

sesiuni (1 sesiune x 4 ore / săptămână)

CUM?

Programul va avea mai multe formate de activități:

urboteca_fellows-07

ATELIERE

Documentare pe articole relevante

Discuții ghidate pe studii de caz

urboteca_fellows-08

ONLINE

Investigații pe date online prin instrumente digitale de prelucrare

Reprezentare prin unelte online a concluziilor unor cercetări aplicate

Comunicare prin storytelling, social media

urboteca_fellows-09

TEREN

Cercetare de teren (interviuri, chestionare, observație participativă)

Facilitare pentru community engagement

Prototipare de soluții împreună cu locuitori, alți actori ai zonei urbane pilot și practicieni

CU CINE?

Suntem o echipă de 6 oameni cu studii, drumuri profesionale, cunoștințe și instrumente diferite. Ne-am coagulat pentru că avem abilități complementare și un interes comun: înțelegerea spațiului și a felului în care el este transformat prin voința, aspirațiile și activitățile locuitorilor lui.

urboteca_fellows-10

Vera Marin

Arhitect cu specializare în urbanism, doctor în planificare urbană, lector (UAUIM). Trainer, consultant și manager în proiecte de cercetare aplicată, transparență decizională, pedagogie urbană. Președinte și membru fondator ATU, vice-președinte de-a arhitectura.
urboteca_fellows-14

Alexandra Ștef

Cercetare, comunicare și facilitare de evenimente participative. Experiență de colaborare cu comunități care vor să îmbunătățeacă calitatea vieții în cartierele în care locuiesc. Studii în relații internaționale, științe politice și antropologie. Editor fondator HeyMărie.
urboteca_fellows-13

Daniela Calciu

Arhitect cu specializare în urbanism, doctor în teorie urbană, asistent universitar (UAUIM). Experiență în proiecte de cercetare aplicată și în inițiative de dezvoltare locală participativă. Director de dezvoltare MNAC.
urboteca_fellows-12

Andra Mitia Dumitru

Sociolog, antropolog, cercetător. Experiență în studii culturale și vizuale (Vira) și cercetări de teren pe teme relaționate cu mediul urban, etnomuzicologie, târguri de meșteșuguri, etnicitate în mediul urban. Editor și reporter la Societatea Română de Radiodifuziune.
urboteca_fellows-11

Gruia Bădescu

Designer urban, doctor în arhitectură, lector în geografie (Oxford) și antropologie urbană (SNSPA). Experiență în proiecte de dezvoltare urbană integrată în România, Balcani, Caucaz. Cercetător memorie urbană, reconstrucție post-conflict și violență politică. Membru fondator CRIDL.
urboteca_fellows-15

Răzvan Zamfira

Arhitect, cercetător în studii urbane, designer grafic. Experiență în dezvoltarea de proiecte care promovează participarea publică în planificare urbană și datele urbane deschise. Vice-președinte și membru fondator Poiana lui Iocan.

CE ÎȚI OFERIM?

urboteca_fellows-20

Materiale și spații de lucru pentru toate activitățile din program, acces la resurse bibliografice, instrumente de colectare, analiză și vizualizare de date.

urboteca_fellows-21

Camionul – atelier Urboteca este o resursă multifuncțională disponibilă pentru fellows.

urboteca_fellows-22

Rețea de experți din domenii diverse și cu experiență internațională – advocacy și organizare comunitară, cercetare aplicată, planificare participativă, antreprenoriat social, organizare de evenimente, facilitare de procese de schimbare.

urboteca_fellows-23

Mentori din echipa Urboteca, alocați în funcție de preferința specializării. Adițional față de sesiunile de lucru, mentorii vor fi prezenți la toate ieșirile pe teren și vor fi disponibili pentru sesiuni 1-la-1 și feedback pe toată durata programului.

INVITAȚI

Vrem să îți oferim și ocazii de a descoperi din interior un pic din munca unor organizații, rețele și afaceri care au experiență în organizare comunitară, planificare și proiectare urbană, cercetare aplicată, antreprenoriat social, comunicare cu simț etic sau alte forme de colaborare cu comunități urbane. Astfel, vom avea vizite și discuții la:

CeRe logo jpg

Centrul de Resurse pentru participare publică

Centrul de Resurse pentru participare publică este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali. CeRe ajută și oferă asistență grupurilor de oameni sau organizațiilor care schimbă starea de fapt din jurul lor.
urboteca_fellows_parteneri_ashoka

Ashoka Romania

Ashoka este cea mai mare reţea globală de sprijinire a antreprenoriatului social, ce identifică și susține inovatorii care găsesc soluții antreprenoriale pentru cele mai mari probleme din comunitățile lor. Cu o prezenţă internaţională în 90 de ţări, unde susţinem peste 3.500 de Fellows, Ashoka este o forță a inovației sociale în lume de peste 37 de ani. Anul acesta am ajuns și în România, unde ne propunem să dezvoltăm ecosistemul local (...)
urboteca_fellows_parteneri_creionetica

Creionetica

Creionăm idei cu simț etic. Cu viziunea unor activiști și cu experiența unor oameni de publicitate, creionăm stategii de comunicare pentru o societate în conexiune cu natura, oamenii și arta. Ne investim imaginația în proiectele care militează pentru o cauză și în companiile care propun servicii ori produse cu valoare adăugată socială sau de mediu.
urboteca_fellows-34

ARCEN

Suntem un grup de oameni din București cu preocupări și pasiuni foarte diverse adunați în jurul unor proiecte care au ca scop protejarea patrimoniului construit și a memoriei afective a Bucureștiului, reactivarea unor spații urbane prin intermediul culturii, dezvoltarea microcomunităților și punerea în valoare a unor zone urbane pentru îmbunătățirea vieții culturale în oraș și a peisajului cultural contemporan.
Asociatia Vira logo

Asociația Vira

Promovăm segmente de cultură greu accesibile publicului larg prin spijinirea unor modalități alternative de exprimare și prin valorizarea patrimoniului cultural aflat în pericol de dispariție. Desfășurăm activități de cercetare vizuală aplicată care includ proiecte de film documentar și cursuri de educație culturală. Avem ani de experiență în training cinematografic pentru liceeni. Pe lângă componenta educațională, desfășurăm proiecte de marketing cultural și dezvoltare comunitară în zone rurale și urbane.
urboteca_fellows-28

Fundația Comunitara București

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri, grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 6 ani, a finanțat peste 250 de proiecte din București și Ilfov cu aproape 3 milioane de lei. FCB este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 15 fundaţii comunitare din țară.
Funky Citizens logo

Funky Citizens

Promovăm participarea Funky Citizens prin proiecte care folosesc deştept tehnologia pentru a creşte responsabilitatea şi răspunderea în spaţiul public. Construim instrumente online de advocacy, bazate pe cercetare şi pe date atent culese. Instrumentele noastre îşi propun să educe şi să invite la acţiune, încurajând tinerii cetăţeni să participe la iniţiative de responsabilizare în spaţiul public prin care pot vedea că au un impact.
Space Syntax logo

Space Syntax

The science of human behaviour for cities, urban places and buildings. Space Syntax provides expertise in urban planning, transport, building design, social interaction and spatial economics. Our creative approach combines global experience with an original technology that forecasts the impacts of planning, transport, economic and design decisions on people and property for all scales of development.
SIA logo

Social Impact Award

Social Impact Award este un program educațional în inovare socială și o competiție de idei pentru tinerii care vor să producă o schimbare în societate într-un mod constructiv. Misiunea este promovarea antreprenoriatului social în rândul tinerilor din lumea întreagă. Pentru toți cei care își doresc să schimbe probleme sociale curente într-un mod inovativ, inițiind proiecte sau organizații prin care să adreseze teme precum sărăcie, sănătate, educație, mediu, energie, drepturile omului, discriminare etc.

FAQ

De ce „fellow” și nu participant?

Dacă te vei număra printre „cei 7 magnifici” vei fi mai mult decât un student dau participant. Vei contribui activ la un proiect european de cercetare aplicată în care sunt concepute și testate noi modele de colaborare între universități și comunități urbane. Vocea și implicarea ta ca cercetător și tânăr profesionist vor conta în dezvoltarea unui program educațional care își propune să devină parte din programa universitară oficială.

Ce presupune faptul că este o ediție pilot?

Definim și testăm la rândul nostru, alături de tine, acest fellowship. Asta presupune rigurozitate în selecția celor mai motivați și implicați 7 oameni care să ne fie colegi în acest proces. Căutăm atât interes pentru dezvoltarea abilităților practice de lucru alături de comunități de vecinătate, cât și maturitate și asumare într-un proces pe care și tu îl vei contura cu implicarea ta.

Cât costă?

Fellowship-ul Urboteca este gratuit. Fiecărui fellow îi asigurăm mentorat, materiale și spațiu de lucru pentru toate activitățile din program, acces la resurse bibliografice și la camionul – atelier Urboteca, precum și acces la o rețea de experți. De asemenea, ne asigurăm că vei primi feedback și îndrumare la cerere, adiționale celor din cadrul sesiunilor de lucru.

Când începe, cât durează, când au loc întâlnirile?

Începem prin a ne cunoaște și a povesti despre program, obiective și calendar în săptămâna 11 – 17 decembrie. A doua întâlnire se va întâmpla în săptămâna 8 – 14 ianuarie 2018. Restul de 12 întâlniri se vor programa în funcție de partenerii la care mergem în schimb de experiență, de grupul de locuitori cu care vom lucra pe teren, de prognoză meteo etc. Vor fi, în total, 14 sesiuni de lucru împreună, de câte jumătate de zi. Pentru aceste întâlniri, echipa Urboteca preferă zilele de sâmbătă.

Cu ce mă va ajuta mentorul?

Va fi colegul și îndrumătorul tău de gradul 1. Asta înseamnă că poți apela la el/ea pentru clarificări, consultări, recomandări. Veți lucra îndeaproape și vă veți menține actualizați cu stadiul cercetării și lucrului pe teren precum și cu eventuale recalibrări. Noi vedem relația mentor – fellow ca o echipă motivată care comunică bine și rezolvă repede impasuri.

De ce insistați pe feedback?

Pentru că asta ne ajută să învățăm. Și pe tine, și pe noi. Tu înveți punând cât mai multe întrebări, spunându-ne dacă, unde și cum întâmpini provocări, ca să te putem ajuta, și fiind vocal (și constructiv) dacă ceva nu merge cum trebuie, ca să remediem rapid. Ne bucurăm și de feedback-ul pozitiv, desigur. Noi învățăm în timp util despre nevoile tale specifice, preferințe, ritm și mod de lucru etc. Toate aceste informații sunt și mai de preț fiind ediția pilot al unui program pe care vrem să-l construim solid de la început.

Nu mai sunt student, mă pot înscrie?

Pentru această ediție pilot vrem să selectăm tineri cu un nivel comparabil de cunoștințe și experiență, pentru a livra un program coerent și adecvat nevoilor lor. Dacă nu mai ești student, au trecut mai puțin de 5 ani de când ai absolvit masterul și consideri că acest program oferă ceva ce îți lipsește din trusa de instrumente profesionale de care ai nevoie, înscrie-te. Vrem să te cunoaștem.

Sunt student la licență, mă pot înscrie?

Acest fellowship este destinat, deocamdată, masteranzilor. Ne bucurăm că te interesează programul și te încurajăm să te înscrii la următoarea ediție sau îndată ce vei începe masterul. Dacă vrei să asiști la unele ateliere deschise, ne poți scrie pe adresa de contact și te vom ține la curent cu oportunități și programul acestora.

Sunt doctorand, mă pot înscrie?

Da, însă am vrea să știm în ce constă cercetarea ta și ce planuri ai în legătură cu viitorul tău profesional, ca să îți înțelegem nevoile și motivația. Ne poți spune două vorbe despre asta în formularul de înscriere și apoi, dacă e cazul, la interviu.