URBOTECA Podcast EP4 – De la “Vă vedem” la “Ne vedem în Sibiu”

Gazda episodului 4 este Oana Pavăl – ea a povestit cu Ciprian Ciocan, Maria Găvozdea, Astrid Rottman, Cassandra Pop și Cosmin Anghelache despre dezbatere și spații de dezbatere în spațiul public. Mișcarea de protest Vă vedem din Sibiu a dat naștere concursului de arhitectură „Ne vedem în Sibiu”. Pe langă flashmob-ul tăcut din mijlocul zilei, inițiatorii mișcării au organizat o serie de dezbateri în spațiul public (agora de dezbatere) în același loc din vecinătatea Pieței Huet, devenit reper pentru protestul lor. Tema concursului „Ne vedem în Sibiu” a fost amenajarea acelui spațiu public pentru a facilita dialogul si dezbaterea.

 

Ciprian Ciocan este inginer, absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. După ce a activat mai mulți ani în domeniul designului și al marketingului online, a trecut de partea societății civile unde conduce Fundația Comunitară Sibiu, începând cu 2012. A pus bazele unor proiecte precum Maratonul Internațional Sibiu și Fondul Științescu și a dezvoltat proiecte existente precum YouthBank sau Zilele Vecinătății. A fost de asemenea unul dintre membrii fondatori ai mișcării Vă Vedem din Sibiu ce și-a propus să apere valorile europene și ale statului de drept printr-un protest pașnic și prin dezbateri în spațiu public.

 

Maria Găvozdea a absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București și Master în Proiectare Urbană din cadrul aceleliași instituții. Activează în domeniul arhitecturii și urbanismului. A înființat asociația “Liber la Joacă” pentru a promova joaca liberă, autodirecționată a copiilor. A colaborat cu Asociația De-a Arhitectura în calitate de voluntar în cadrul programului „De-a Arhitectura în Școala Mea” și în calitate de co-autor al unor materiale educaționale – “Școlari în siguranță” și “De-a Arhitectura în camera mea”. Este autor al temei concursului “Ne vedem in Sibiu” și co-autor al temei concursului “Amenajare Urbană Kogălniceanu” din Cluj-Napoca. Promovează planificarea și managementul urban centrate pe fericirea populației înțeleasă ca satisfacție a vieții ca întreg, în toate domeniile, pe tot parcursul vieții.

 

Echipa care a câștigat concursul este formată din arhitecții Astrid Rottman, Cassandra Pop și Cosmin Anghelache. Propunerea lor, numită Back to the Drawing Board, urmărește amprentarea locului unde oamenii din Sibiu s-au adunat seară de seară pentru a purta un dialog civic. O pornire interioară colectivă ce a atins acel loc printr-o muțenie răsunătoare în restul țării. Goliciunea spațiului a permis umplerea sa cu oameni și gândurile lor.

 

Printr-o trasare atentă a perimetrului se desprinde o foaie de tablă care apoi se așează pe o „plapumă” de aer, aproape de sol. Un element urban abstract, nedefinit, fără o funcțiune clară, îl întâmpină și îl invită pe trecător să îi găsească o utilitate. Prezența sa pe orizontală este completată cu o absență desăvârșită pe verticală. Locul marcat memorează ocuparea sa de către fiecare dintre noi, fie că alegem să poposim, să desenăm cu creta pe tablă sau să ne adunăm pentru a discuta. O platformă socială fizică, în inima orașului, ce trezește conștiința colectivă nu printr-o atmosferă primitoare și călduroasă ci mai degrabă prin răceală, rigiditatate și austeritate. La sfârșitul zilei, ploaia șterge gândurile așezate pe tabla de scris amintindu-ne astfel, nouă, locuitorilor orașului, de nevoia de a menține dialogul permanent aprins.

Episoade recente

Abonează-te aici:

logo_urboteca_podcast_urboteca_podcast_apple_podcasts
logo_urboteca_podcast [Recovered]_urboteca_podcast_apple_stitcher
logo_urboteca_podcast_urboteca_podcast_spotify
logo_urboteca_podcast [Recovered]_urboteca_podcast_breaker
logo_urboteca_podcast_urboteca_podcast_pocket_casts
logo_urboteca_podcast [Recovered]_urboteca_podcast_radiopublic
logo_urboteca_podcast_urboteca_podcast_google_podcasts