GAZDELE STUDIULUI DE CAZ

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București a fost înființată în 2008 și este principalul aranjament formal care acoperă zonele București și Județ Ilfov și contribuie la toate prioritățile regionale și metropolitane, inclusiv mobilitatea durabilă, educația și incluziunea socială, cercetarea și inovarea.

Claudia PAMFIL

ADIZMB Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București

Iulian CANOV

ADIZMB Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București

Cristina PAVELESCU

ADIZMB Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București

ECHIPA

Vera MARIN - Co-organizator

Bogdan-Lucian BOTESCU - Fellow Film

Masterat Producție Film | UNATC, București

Competențe: Comunicare după metoda ”Thinking On Your Feet”, realizarea de filme de prezentare, atitudine proactivă

De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?

Sunt interesat de modalități concrete de încurajare a inovațiilor sociale și de crearea unor comunități în care să se promoveze valorile toleranței și justa reprezentare a tuturor categoriilor sociale și genurilor, prin facilitarea dialogului și accesului la cultură. Profesional, sunt interesat de zona tranziției verzi și a economiei circulare — tema dizertației mele fiind o lucrare intitulată „50 Shades of Green”, despre green movie production.

Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?

Pentru mine, în centrul oricărei comunități ar trebui să fie un centru cultural — o Agoră — unde membrii comunității să poată participa la evenimente culturale, dezbateri, proiecții de filme relevante. Pentru o calitate superioară a vieții, accesul la facilități sportive și spații recreative, precum și la promenade unde să se poată practica ușor yoga, arte marțiale sau dans, trebuie să fie facil și permisiv pentru toate categoriile sociale.

Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?

Realizarea de proiecte de conservare și tranziție ecologică pentru comunitatea în care locuiesc în prezent (Cartierul Dămăroaia).

Iulia GHERGHESCU - Fellow Film

Doctor | UNATC, București

Competențe: Design de spațiu/decoruri/props, proiectare, desen, pictură/grafică, design de costum, design de installation art, abilități de predare/training

De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?

Sunt interesată de cunoașterea potențialului spațiilor pentru viitoare cercetări și colaborări. În plus, mă preocupă revitalizarea și promovarea spațiilor urbane sau a locurilor neglijate prin performativitate, cum ar fi site-specific performance și devised theatre, și dezvoltarea de instalații site-specific prin implicarea comunității. Consider importantă valorizarea spațiilor aflate în pericol sau uitate, precum și salvarea și cunoașterea comunităților și poveștilor locale. De asemenea, sunt interesată de reconversia spațiilor urbane în locuri dedicate teatrului și performance-ului, analizând implicațiile acestei transformări în creația scenografică, prin reutilizare și repurpose.

Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?

Pentru mine, o viață bună într-o comunitate presupune crearea de spații comune și oportunități pentru oameni, unde aceștia să se poată aduna, împărtăși experiențe și ajuta reciproc. Este esențial să existe întâlniri regulate, evenimente sociale și un schimb constant de idei. O viață comunitară de calitate include educarea membrilor pentru păstrarea și îmbunătățirea resurselor, asigurându-se astfel continuitatea pentru generațiile viitoare. De asemenea, recunoașterea și susținerea diverselor forme de muncă, fie că este vorba de angajare formală, îngrijire, voluntariat sau demersuri creative, sunt cruciale. Nu în ultimul rând, consider că este important să existe spații care să promoveze interacțiunea socială, bunăstarea fizică și facilități recreative.

Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?

În cadrul acestui program de fellowship, mi-ar plăcea să dobândesc competențe în colaborare interdisciplinară, organizare comunitară și antreprenoriat social. De asemenea, aș dori să mă specializez în planificare și proiectare urbană.

 

Corina HINKOV - Fellow Film

Master Film Documentar UNATC, București

Competențe: regie și producție de scurtmetraje ficționale, documentare, experimentale, emisiuni de călătorii pentru televiziune; intermedialitate între arte vizuale, film și arhitectură, pe capacitatea filmului de a oglindi realitatea socială, susținerea valorilor democratice,documentarea ca instrument de cercetare

De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?

Studiez modul care genul cinematografic al anilor 1920, simfoniile urbane, a metamorfozat oraşul, percepția şi rolul său în următorii 100 de ani, iar cele cinci obiective ale programului UrbotecaFellowship sunt elemente care au potențial de a forma, crea şi menține vii relațiile intracomunitare, o structura in cinci acte a unei posibile simfonii urbane contemporane a Bucureştiului. Sunt o adeptă a antropologiei implicate, rolul cercetării sociale fiind acela de a transforma efectelenegative ale fenomenelor cărora le schimbă unghiul, direcția şi altitudinea de la care privim, implicit mizanscena ín perspectivă la care ne raportăm. Astfel, având privilegiul de a participa la un studiu de cercetare, deopotrivă, aplicat într-o echipă interdisciplinară, alături de colegiarhitecți, urbanişti, având ca interes comun generic viața urbană şi impactul spațiului construitasupra experienței locuirii în oraş.

Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?

Orașul sfertului de oră reprezintă, pentru mine, o viață bună în comunitate, o armonie susținută de accesul liber, vertical și orizontal, la binefacerile educației, culturii și sănătății. Drepturilefundamentale la aer curat, natură vie, apă pură și spații deschise – drepturi exercitate de cetățenide-a lungul istoriei – rămân valori esențiale care susțin o calitate aspirațională a vieții. Fiecareoraș are un Spiritus Loci propriu, care îl definește și îl diferențiază, fiind perceput diferit de fiecareindivid, dar având o memorie comună ce transmite elementele esențiale ale unei vieți bune încomunitate și influențează senzorialitatea orașului.

Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?

Mi-ar plăcea ca, în urma acestui program, să deprind procesul și etapele diagnosticăriiparticipative, să identific metode de cartografiere socială aplicabile în domenii interdisciplinare, săînvăț să configurez hărți și să organizez procese prin care să fie auzite vocile tuturor actorilorsociali implicați. De asemenea, sunt interesată de metode de Empowering Youth.

Livia-Maria OȚA - Fellow Anthro

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială,

specializarea Antropologie, an I

Competențe: Spirit de observație bine dezvoltat, fotografie, receptivitate, lucru în echipă, documentare pentru cercetări

De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?

Am aflat despre acest program prin intermediul facultății și îl consider o oportunitate valoroasă din mai multe puncte de vedere. Sunt interesată de aspectele legate de conviețuirea în București și de conservarea anumitor particularități ale orașului. Sper să întâlnesc persoane din alte domenii, care pot aduce perspective diferite de a mea, și îmi doresc să mă implic activ în viața comunității bucureștene. Întotdeauna am fost pasionată de istoria Bucureștiului, de modul în care s-a dezvoltat și de schimbările prin care au trecut anumite zone ale orașului.

Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?

O viață bună într-o comunitate presupune o serie de aspecte interconectate. În conformitate cu teoria funcționalistă, consider că fiecare parte a unei comunități are un rol esențial, fără de care întregul nu poate funcționa corespunzător. Astfel, cred că o viață bună depinde de comunicarea eficientă între toți membrii comunității, reprezentanții acesteia și autorități. De la curățenia stradală până la organizarea de proiecte culturale, totul ar putea funcționa mai bine și ar aduce beneficii prin asumarea unui rol activ de către membrii comunității. Cred că este important ca membrii unei comunități să depășească rolul pasiv de simpli beneficiari ai unor servicii oferite și să învețe să ceară servicii adaptate nevoilor lor stringente.

Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?

Acest program ar reprezenta prima mea cercetare de anvergură în calitate de antropolog în devenire. Aș avea ocazia să aplic în practică metodele de cercetare despre care, până acum, am citit doar în teorie. Astfel, programul reprezintă o oportunitate nu doar pentru cercetare teoretică, ci și pentru aplicarea practică a cunoștințelor. Sper să dobândesc noi cunoștințe și o deschidere mai mare spre alte domenii în care activează membrii acestui proiect.

 

Sânziana ȘENDROIU - Fellow Anthro

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială,

specializarea Antropologie, an I

Competențe: Curioasă, determinată, intuitivă, organizată în muncă, competențe didactice, activistă de mediu și luptătoare pentru cauze sociale.

De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?

Consider că ar fi un mod „fun” de a explora orașul, în special cartierul unde voi face terenul, cu oamenii și cultura sa locală. Văd acest fellowship ca pe o oportunitate de a face schimb de idei cu studenți de la alte facultăți, mai ales că domeniile alese pentru acest program sunt printre cele care m-au intrigat în ultimii ani. M-ar bucura foarte mult să învăț de la ei, dar și de la mentori, într-un colectiv organizat non-ierarhic. Acest gen de proiecte culturale, în care nu există bariera politețurilor convenționale, mi se pare că încurajează creșterea personală și profesională în cel mai sincer mod.

Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?

Pentru mine, o comunitate este un organism viu, unde toți membrii se cunosc și au intenția de a se ajuta reciproc, intervenind de fiecare dată când este necesar. O viață bună într-o comunitate înseamnă că toți membrii săi, fără excepții, au acces la toate facilitățile de infrastructură (instituții de cultură, sănătate, parcuri etc.), fără politici dezumanizante. De asemenea, înseamnă că toți membrii au intenția de a îngriji spațiile comune. Mi-ar plăcea ca într-o comunitate să nu existe roluri fixe, ci fiecare să aibă calități recunoscute și să poată jongla cu ele în funcție de situație.

Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?

Îmi doresc să mă obișnuiesc și mai mult cu lucrul în echipă, deoarece simt că pandemia și competitivitatea din liceu m-au afectat în acest sens. De asemenea, aș vrea să dobândesc cunoștințe de arhitectură și urbanism, dacă este posibil, și să învăț despre tipuri de plante și materiale, precum și despre orice altceva ce poate fi relevant. Sunt curioasă despre orice.

 

Alexandra LULACHE - Fellow Anthro

MA Studii de Dezvoltare | University of Sussex, Brighton, Marea Britanie

Competențe: Cercetare calitativă, comunicare, cunoștințe despre dezvoltarea orașelor într-un mod incluziv și sustenabil, experiență în teren și abilități de interacțiune cu diverse persoane, aptitudini de dialog cu mai mulți stakeholderi

De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?

Sunt interesată să înțeleg mai bine cum se desfășoară action research și să îmi îmbunătățesc și extind instrumentarul necesar pentru a analiza orașul. Deși am deja competențe solide în cercetarea și înțelegerea vieții spațiilor și a comunităților lor, nu am avut încă suficientă oportunitate să le aplic în București, orașul de care sunt profund îndrăgostită. Consider că acest program, care explorează intersecția dintre cartiere și cultură, este esențial pentru a susține o vitalitate durabilă în orașe.

Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?

Pentru mine, o viață bună într-o comunitate începe cu respectarea dreptului la oraș. Un cartier sau un oraș care își împarte resursele cu cetățenii și le oferă spațiul necesar pentru a se cunoaște, calma și chestiona este esențial. Cultura, în toate formele ei, trebuie să fie prezentă și accesibilă comunității într-un mod echitabil, mai ales dacă accesul cultural a fost restricționat în trecut. De asemenea, este important ca spațiile oferite să fie blânde cu resursele și natura.

Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?

Îmi doresc să învăț cum se alocă resursele publice și care sunt mecanismele prin care se poate crea o colaborare mai eficientă.

Alexandra-Elena BURTEA - Fellow Arch

Arhitect stagiar, doctorand | I.O.S.U.D. – U.A.U.I.M., București
Competențe: Fire socială și extrovertită, ambițioasă, cu pasiuni comunitare. Abilități solide în design și utilizarea programelor de randare, modelare 3D și post-producție.

De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?

Sunt în anul 6 la Arhitectură, iar lucrarea mea de diplomă și disertație se concentrează pe reactivarea populației în direcția comunității, solidarității și spațiului public. Consider că acest fellowship mă va ajuta să mă dezvolt corect ca profesionist și va fi, în același timp, o sursă valoroasă de inspirație și revitalizare pentru mine în contextul actual. Având în vedere cercetarea personală pe care am realizat-o până acum, mă consider un candidat potrivit pentru acest program.

Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?

În contextul actual din spațiul est-european, spiritul comunitar a fost erodat de haosul politic și de imposibilitatea de a reacționa eficient la succesiunea de dezamăgiri venite din partea administrației. Această dezamăgire a întors populația către spații pe care le poate controla, precum propria locuință și locurile vizitabile, separate de locul în care trăiesc. Consider că este esențial ca oamenii să fie implicați în deciziile care afectează spațiul în care își desfășoară viața, pentru a reconstitui sentimentul de comunitate. Alegerea unor obiective treptate și tangibile poate crește optimismul și implicarea, consolidând succesul. Rolurile într-o comunitate se dezvoltă organic și nu ar trebui impuse după modele rigide de organizare. Atmosfera unei comunități este unică și greu de cuantificat, astfel încât stereotipurile nu sunt utile în descrierea ei.

Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?

Prin participarea la acest program, îmi doresc să îmi consolidez abilitățile existente și, în același timp, să dobândesc cunoștințe noi despre întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ieșind astfel din sfera strictă a proiectului punctual. Sunt entuziasmată de ideea de a contribui la activarea unei posibile comunități și de a vitaliza un potențial comunitar latent.

Corneliu-Samuel STANCU - Fellow Arch

URBAN MOBILITY MSC. | U.A.U.I.M., București
Competențe: Cunoștințe solide de organizare și coordonare, capacitate de asumare a deciziilor și leadership democratic. Abilități excelente de interacțiune și comunicare profesională, cu o atitudine pozitivă și constructivă.

De ce ești interesat(ă) de acest program de fellowship?

O viață bună într-o comunitate înseamnă, pentru mine, echilibru. Este esențial să ai acces la resurse fundamentale precum educația, serviciile de sănătate și oportunitățile de angajare, dar și să trăiești într-un mediu sigur, care promovează diversitatea și protejează mediul înconjurător. De asemenea, interacțiunile bazate pe respect și colaborare, precum și apartenența la o comunitate activă, care încurajează implicarea și inițiativele locale, sunt esențiale pentru o viață bună.

Ce înseamnă pentru tine o viață bună într-o comunitate?

O viață bună într-o comunitate înseamnă, pentru mine, echilibru. Este esențial să ai acces la resurse fundamentale precum educația, serviciile de sănătate și oportunitățile de angajare, dar și să trăiești într-un mediu sigur, care promovează diversitatea și protejează mediul înconjurător. De asemenea, interacțiunile bazate pe respect și colaborare, precum și apartenența la o comunitate activă, care încurajează implicarea și inițiativele locale, sunt esențiale pentru o viață bună.

Ce abilități noi ai vrea să dobândești în cadrul programului de fellowship?

Îmi doresc să dobândesc abilități în evaluarea participativă a spațiilor publice, integrarea proceselor participative în planificarea urbană, concepte de reziliență și coeziune comunitară, sustenabilitate urbană, strategii de advocacy și organizare comunitară, oferirea de feedback constructiv, colaborare în echipe multidisciplinare, utilizarea tehnologiilor digitale pentru date și planificare strategică, precum și inovare în urbanism.

CONTEXT

Depoul Victoria din București, se află în pragul unei transformări semnificative care trebuie să ia în considerare interesele diverse ale comunității și ale potențialilor beneficiari, în plus față de nevoile Societății de Transport București (STB). Această viziune trebuie să cuprindă considerente de sustenabilitate și o îmbunătățire a calității vieții urbane, reflectând aspirațiile și nevoile comunității.

REZULTATE

raport de analiză de actori – în special din participările active în toate întâlnirile organizate de ADIZMB cu grupul de lucru aferent proiectului Green Place ”Let’s Do It Together”, proiect finanțat prin programul URBACT – aceste întâlniri au condus la clarificarea necesității de a pregăti un caiet de sarcini pentru elaborarea unui PUZ – Plan Urbanistic Zonal fără de care nu se poate pregăti transformarea acestui loc.
material video în baza documentărilor de arhivă și de teren și cu o abordare etnografică atât a spațiului Depoului Victoria cât și a zonei adiacente.
propunere de chestionar – de dezvoltat în parteneriat cu ADIZMB pentru a genera o discuție mai amplă privind obiectivele la care să răspundă documentația de urbanism PUZ Depoul Victoria.

ÎNTREBAREA DE CERCETARE

Cum poate fi elaborată o temă de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care să ia în considerare diverse perspective atât ale celor care utilizează deja spațiile Depoului și ale zonei, cât și pe cei care ar găsi aici un al treilea loc de interes pentru orice locuitor al Bucureștiului?

INSTRUMENTE DE CERCETARE

documentare online – funcțiuni în zonă, categorii de utilizatori,
interviuri – angajați STB – lucrători în Depou, liceeni sau absolvenți liceu Tonitza, angajați și angajatori în spații de lucru din zonă, etc.
documentare pe teren – realizarea unor materiale vizuale care folosesc tehnici de filmare 3D, dronă, foto-video,
– propunerea primei variante de întrebări pentru un chestionar online hibrid – întrebări și respectiv suport vizual pentru photo-elicitation (selecția unor imagini în baza unor percepții și obiective personale), selecția unor simboluri care reprezintă posibile opțiuni și viziuni de utilizare, etc.
– consultarea membrilor Grupului de Lucru pe primul draft de chestionar și sprijin pentru echipa ADIZMB pentru finalizarea acestui instrument

VIDEO

FOTO

Acest proiect este susținut prin grantul acordat de Minsterul Cercetării, Inovării și Digitalizării, CNCS/CCCDI – UEFISCDI, număr proiect PN3-P3-1149/31.12.2021.