urboteca_metode_cartare_matrice-actori-33

Matrice stakeholderi

Este un instrument cheie pentru analiza raportului de puteri dintre actorii implicați într-un proces, fenomen sau spațiu. Această analiză împreună cu cartarea relațiilor dintre actori pot oferii informații valoroase ce pot direcționa propunerile și acțiunile unui proiect.

PAS CU PAS…

  1. Identifică stakeholderii relevanți pentru subiectul cercetării;
  2. Realizează o documentare atentă a acestora fie prin intermediul interviurilor fie cu ajutorul resurselor identificate online;
  3. Grupează stakeholderii pe două axe, în funcție de puterea de decizie și interesul pe care îl au pentru subiectul analizei;
  4. În funcție de poziția pe care aceștia o au în matrice definește modul în care ei vor fi implicați în proiect (informare, colaborare, parteneriat etc).

CÂND?

Atunci când dorești să obții o viziune de ansamblu asupra raportului dintre interesele și puterea exercitată de diverși actori într-un anumit proces.

DE CE?

Pentru a identifica modul în care soluțiile propuse se raportează la acești actori și pentru a defini modul de interacțiune cu aceștia.

NOTĂ

Este important să luăm în calcul atât poziția actuală pe care actorii o dețin în matrice cât și moduri prin care aceste poziții pot fi modificate prin intermediul propunerilor din cadrul proiectului (ex. împuternicirea locuitorilor interesați de un anumit proiect).

OUTPUT

O matrice 2 x 2 ce rezumă raportul de puteri și interese dintr-un grup de actori.

PAȘII URMĂTORI

Identificarea metodelor de abordare și colaborare cu aceștia. Definirea sau ajustarea în consecință a propunerilor făcute în cadrul proiectului.

REFERINȚE

UNELTE

https://www.mindtools.com/pages/article/newPPM_07.htm#Interactive