urboteca_metode_cartare_tururi-ghidate-35

Tururi ghidate de utilizatori

Tururile ghidate sunt o metodă prin care poți înțelege mai ușor rutinele și aspectele importante din viața unui utilizator.

PAS CU PAS…

  1. Stabilește cu unul dintre participanții la studiu o întâlnire pentru a face alături de această persoană un tur ghidat al casei, locului de muncă sau al spațiului public pe care aceasta îl frecventează;
  2. Este recomandat ca aceste tururi să fie făcute în echipe de câte doi. Astfel, una dintre persoane va lua notițe iar cealaltă se va ocupa de punerea întrebărilor. Fi atent la spațiile vizitate, ritualurile observate, cum aceste spații sunt decorate și cine le utilizează;
  3. Faceți fotografii sau înregistrați conversația cu permisiunea persoanei intervievate;
  4. Colectați informațiile din mai multe vizite și extrageți teme generale și modul în care diferiți indivizi se raportează la acestea.

CÂND?

Atunci când ai nevoie de înțelegerea unei anumite activități din perspectiva utilizatorului.

DE CE?

De multe ori este greu să tragi concluzii valide cu privire la anumite aspecte fără a înțelege direct modul în care persoanele care le desfășoară le percep.

NOTĂ

Diferențele culturale și demografice pot influența modul în care persoana percepe și utilizează un spațiu. Este importantă să fi atent la aceste aspecte și să le notezi.

OUTPUT

O colecție de teme și informații ce pot direcționa procesul de analiză.

PAȘII URMĂTORI

Identifică direcții de analiză și continuă cercetarea cu alte metode.

REFERINȚE

UNELTE

Jurnal, cameră foto, reportofon.