urboteca_metode_cartare_urmariri-24

Urmăriri

Sunt utilizate pentru a analiza deplasările pietonilor în cadrul unei zone sau pe o perioadă definită de timp.

PAS CU PAS…

  1. Definirea scopului analizei (ex: analiza traseului copiilor către și de la școală cu scopul de a-i îmbunătății nivelul de siguranță);
  2. Definirea unui spațiu și a unei rute care se dorește a fi analizată în detaliu. Aceste direcții pot surveni în urma unei analize de trasare premergătoare;
  3. Realizarea analizei de teren;
  4. Colectarea și analiza informațiilor pentru identificarea de comportamente recurente și compararea acestora cu caracteristicile spațiului pentru a trage concluzii.

CÂND?

Atunci când dorești să analizezi anumite rute în detaliu pentru a propune soluții de optimizare sau intervenții adiacente lor.

DE CE?

Pentru a măsura viteza de mers sau pentru a observa unde, când și în ce măsură au loc activități de-a lungul unei rute (staționări, opriri momentane, întoarcerea capului, detururi neașteptate etc.).

NOTĂ

Observațiile cu privire la viteză se pot face cu ochiul liber sau cu un cronometru, urmărind persoana a cărei viteză trebuie măsurată. Observatorul trebuie să păstreze o distanță rezonabilă pentru a nu deranja persoanele observate.

OUTPUT

O serie de observații cu privire la comportamentele oamenilor în spațiu și cauzele acestora, clasificate pe categorii.

PAȘII URMĂTORI

Identificarea modului în care aceste observații pot ajuta la luarea unor decizii cu privire la intervenția propusă.

REFERINȚE

Gehl, J., & Svarre, B. (2013). How to study public life. Island Press.

UNELTE