URBOTECA Podcast EP5 – Locuire, partea 1

Episodul 5 este găzduit de Andra Mitia Dumitru, și are 2 părți.

 

În prima parte, colega noastră povestește cu Andrei Răzvan Voinea despre cercetarea sa doctorală care a dus la publicarea cărții „Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină. Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine – București (1908-1948)”.

 

În a doua parte povestește cu Bogdan Iancu despe noile ansambluri rezidențiale din jurul Bucureștiului, despre ceea ce numim gated communities  și despre cum sunt acestea locuite de către noua clasă de mijloc.

 

Andra este sociolog și a absolvit masterul de Antropologie Socială și Dezvoltare Comunitară din cadrul Universității București. În prezent este editor multimedia la Radio România. Este membru fondator al Asociației Vira (din 2009) unde a dezvoltat proiecte de antropologie vizuala si cercetare a patrimoniului cultural timp de 10 ani. În Asociația pentru Tranziție Urbană este implicată în proiectele de bună guvernare a orașului pe care aceasta le derulează prin programul URBOTECA.  Cea mai recentă cercetare a Andrei – “Apartamentul de bloc între spațiu de locuit și „acasă” – vizează locuirea în ansamblurile colective de locuințe din București.

 

Răzvan este istoric, absolvent al Facultății de Istorie și al Masterului de Studii Culturale Britanice din  cadrul Universității București dar și al Masterului de Istorie Central-Europeană din cadrul Universității Central-Europene, din Budapesta. Din 2017 este doctor în istoria arhitecturii. A lucrat ca arhivist la „Open Society Archives”  și ca secretar general de redacție al revistei Arhitext. În prezent, este membru al Asociației Studio Zona, colaborator al revistelor Historia Urbana, Urbanismul, Magazin Istoric, Arhitectura.

 

Bogdan Iancu este lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice  a SNSPA şi cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. În 2011 a obținut titlul de doctor în antropologie și etnologie la Universita degli Studi di Perugia. A participat la stagii de pregătire şi cercetare la mai multe universități din europa și la cercetări de teren cu finanțare națională și internațională. Este interesat de care sunt aspirațiile locative și de cum locuiește noua clasă de mijloc a Bucureștiului.

Episoade recente

Abonează-te aici:

logo_urboteca_podcast_urboteca_podcast_apple_podcasts
logo_urboteca_podcast [Recovered]_urboteca_podcast_apple_stitcher
logo_urboteca_podcast_urboteca_podcast_spotify
logo_urboteca_podcast [Recovered]_urboteca_podcast_breaker
logo_urboteca_podcast_urboteca_podcast_pocket_casts
logo_urboteca_podcast [Recovered]_urboteca_podcast_radiopublic
logo_urboteca_podcast_urboteca_podcast_google_podcasts